Řecký premiér ujistil ECB, že jeho země dožene skluz v reformách

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 11. září (ČTK) - Řecký premiér Antonis Samaras ujistil Evropskou centrální banku (ECB), že jeho vláda je odhodlána dohnat skluz v plnění programu úsporných opatření. To je i jedna z hlavních podmínek pro uvolnění další části úvěru, který země čerpá od mezinárodních věřitelů. Samaras dnes o plnění podmínek programu jednal s prezidentem ECB Mariem Draghim a dalšími představiteli ECB.

"Byla to plodná schůzka," řekl Samaras novinářům, když odcházel ze sídla ECB. Nic bližšího nesdělil, o obsahu schůzky jen krátce informovala ECB. Řecký premiér se v posledních týdnech snaží zahraniční věřitele přesvědčit, aby dali Řecku na splnění dohodnutých podmínek více času. Ne u všech se ale setkává s pochopením.

"Obě strany se shodly, že Řecko již učinilo významné kroky k tomu, aby zajistilo konsolidaci rozpočtu a modernizaci ekonomiky, ale že ty největší problémy přetrvávají," sdělila ECB. "Premiér delegaci ECB ujistil, že on i jeho vláda jsou odhodláni vrátit program úspor na původní dráhu a pokračovat v nezbytných reformách, aby bylo Řecko opět konkurenceschopné a mělo ekonomiku i veřejné finance v pořádku," dodala banka.

Řecko teď čerpá druhý záchranný úvěr v objemu asi 130 miliard eur (kolem 3,2 bilionu Kč). V červnu mělo dostat další tranši, ale kvůli neplnění podmínek věřitelé její uvolnění odkládají. Pokud inspekce věřitelů dojde k závěru, že Řecko závazky neplní tak, jak by mělo, další část úvěru už zemi nemusejí uvolnit. Řecko by se pak jen těžko vyhnulo bankrotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK