Svaz: Produkce českých strojírenských firem letos vzroste

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. září (ČTK) - Produkce českých strojírenských firem v oboru obráběcích a tvářecích strojů roste. Svaz strojírenské technologie odhaduje, že letos dosáhne hranice 12,5 miliardy korun, zatímco loni to bylo 11,4 miliardy Kč. ČTK to na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řekl obchodní ředitel svazu Zdeněk Cvrkal.

 

Podle Cvrkala je za růstem produkce zejména oživení poptávky po české produkci ze strany ruských odběratelů. Mezi odběrateli českých firem stále vede Německo, kam směřuje třetina českého vývozu obráběcích a tvářecích strojů. "Snažíme se ale i o jiná teritoria a dokážeme vykrýt i domácí trh," uvedl náměstek ředitele svazu Leoš Mačák.

Podle něj se otevírají "nůžky" mezi dovozem a vývozem. "Je důležité, že akcent na vývoz je rozhodující," uvedl Mačák. Podle šéfa společnosti TOS Varnsdorf Jana Rýdla české firmy vykrývají situaci na trhu hledáním nových teritorií. Jako příklad uvedl Severní Ameriku.

Růstu oboru odpovídají i čísla z letošního prvního pololetí. Export obráběcích a tvářecích strojů vzrostl meziročně o 26 procent na 7,09 miliardy korun. Dlouhodobě se daří zejména prodeji tvářecích strojů, jejichž vývoz v pololetí vzrostl o 50 procent. Rostl také zahraniční prodej strojů pro vrtání, frézování a řezání závitů. Dovoz obráběcích a tvářecích strojů do ČR v prvním pololetí vzrostl o jedno procento na téměř čtyři miliardy korun.

Vývoj produkce obráběcích a tvářecích strojů za ČR (v miliardách korun): Rok Produkce 2007 13,8 2008 16,4 2009 10,7 2010 9,4 2011 11,4 2012 odhad 12,5

zdroj: Svaz strojírenské technologie

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK