Akcie v USA opět zpevňují, trh sleduje eurozónu a schůzku Fedu

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. září (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným růstem, a zastavily tak nepříznivý vývoj z předchozího dne, kdy oslabovaly. K růstu cen do určité míry přispělo sdělení německého ústavního soudu, který potvrdil, že ve středu vynese verdikt k osudu záchranného fondu ESM. Investoři ale posuzovali rovněž vliv nadcházející schůzky měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.332 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,6 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,4 procenta na 1435 bodů, zatímco index Nasdaq Composite k dobru připisoval 0,2 procenta na 3110 bodů.

Verdikt německého ústavního soudu k legálnosti ESM a fiskálního paktu bude ve středu patrně nejsledovanější událostí ve světě ekonomiky. Názor soudu je totiž rozhodující, pokud mají začít fungovat nástroje, které si pro boj s dluhovou krizí připravila Evropská centrální banka (ECB). Ta má v úmyslu zahájit nákupy nejzadluženějších zemí eurozóny, součástí jejího plánu je ale koordinace s fondem ESM.

Vzhůru se vydaly akcie finančních institucí a energetických firem. Objem obchodů ale zůstává slabší, což analytici přisuzují vyčkávací taktice. Výbor Fedu, který se bude zabývat měnovou politikou, zasedá ve středu a ve čtvrtek. Trh čeká na další náznaky, z nichž by bylo patrné, zda Fed chystá další podporu ekonomice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK