Makléři černé pleti neuspěli s odvoláním proti Merrill Lynch

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/New York 11. září (ČTK) - Makléři černé pleti, které zaměstnávala americká investiční banka Merrill Lynch & Co, neuspěli s odvoláním, že byli znevýhodněni při rozdělování odměn. Soud ale uvedl, že stěžovatelé se mohou domáhat odškodného za nevyplacené prémie v samostatném řízení. Odvolací soud tak potvrdil rozhodnutí jiného soudu, že bonusový program banky byl rasově neutrální.

Banka Merrill Lynch se k 1. lednu 2009 sloučila s finančním ústavem Bank of America. Než tak ale učinila, vypracovala bonusový program, jehož cílem bylo udržet si nejlepší zaměstnance a nedat jim důvod, aby odešli ke konkurenci. Špičkoví zaměstnanci si takto mohou přijít na odměny v řádu až milionů dolarů.

Odvolací soud došel k názoru, že systém odměn byl založen na předchozích výsledcích zaměstnanců a že barva pleti v rozhodování manažerů nehrála žádnou roli. Žádné důkazy podle soudu nepotvrdily, že by Merrill Lynch dával makléřům černé pleti nižší odměny než jejich bílým kolegům, čímž by černochy úmyslně diskriminoval.

"Nestačí jen tvrdit, jak se to děje v této žalobě, že bonusy zahrnovaly minulé diskriminační vlivy postupů, které Merrill Lynch při zaměstnávání uplatňoval," uvedla soudkyně Diane Sykesová. Porota ale uvedla, že stěžovatelé mohou na svou žalobu navázat a domáhat se "kompletní pomoci" v rámci samostatného případu.

První žaloba na předpojatost se objevila už v roce 2005. Makléři tehdy tvrdili, že Merrill Lynch je soustavně předpojatá při najímání zaměstnanců, při jejich odměňování i přiznávání pracovního postupu. Makléři černé pleti byli podle žaloby převáděni na ryze úřednické pozice a správu lukrativních účtů dostávali jejich bílí kolegové.

Soud v případě žaloby na předpojatost letos v únoru přidělil stížnosti makléřů status hromadné žaloby, a zrušil tak verdikt soudu nižší instance. Dnes soud dodal, že v úvahu připadá možnost dožadovat se odškodného za ztráty, které mohly makléřům vzniknout právě v souvislosti s neadekvátním programem odměn.

Mluvčí ústavu Bank of America Bill Halldin řekl, že banka je s verdiktem soudu spokojena. Merrill Lynch, kterou bank of America převzala, měla před fúzí více než 15.000 makléřů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK