Německý ústavní soud rozhodne o osudu záchranného fondu eurozóny

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. září (zpravodaj ČTK) - Spolkový ústavní soud v Karlsruhe dnes dopoledne oznámí, zda Německo může přijmout fiskální pakt Evropské unie a stálý záchranný fond eurozóny (ESM). Bez německého přistoupení fond vybavený 700 miliardami eur (přes 17 bilionů Kč) na pomoc krizí postiženým zemím nemůže začít fungovat. Německá vláda a právní experti očekávají, že soud dá oběma protidluhovým nástrojům zelenou.

Němečtí experti předpokládají, že soud svůj očekávaný souhlas spojí s určitými podmínkami. Případný odmítavý verdikt by vyvolal negativní odezvu trhů a ohrozil by plán Evropské centrální banky na neomezený nákup dluhopisů krizí postižených států.

Německo je poslední zemí eurozóny, která ESM ještě neratifikovala. Tamní parlament vznik fondu stejně jako smlouvu o rozpočtové odpovědnosti schválil na konci června. Okamžitě je ale u ústavního soudu napadli jejich odpůrci kvůli údajnému rozporu těchto opatření s německým ústavním pořádkem. K jedné ze stížností na ESM se připojilo přes 37.000 Němců, což z ní dělá největší ústavní žalobu v dějinách Spolkové republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK