Akcie v USA v úterý zpevnily, dražší je také euro

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. září (ČTK) - Americké akcie v úterý zpevnily a pozorně sledovaný Dow Jonesův index uzavřel nejvýše za posledních pět let. Trh je tedy zpět na hodnotách, kde byl před začátkem krize na americkém hypotečním trhu. Na devizových trzích před klíčovým verdiktem ústavního soudu v Německu zpevnilo euro.

Index S&P 500 zpevnil o 4,48 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,31 procenta na hodnotě 1433,56 bodu. Dow Jonesův index přidal 0,52 procenta na 13.323,36 bodu, zatímco index Nasdaq Composite přidal jen 0,02 procenta a uzavřel na 3104,53 bodu.

Německý ústavní soud má rozhodnout, zda Německo může přijmout fiskální pakt a stálý záchranný fond eurozóny (ESM). To jsou dvě základní zbraně, jimiž chce eurozóna bojovat s dluhovou krizí. Očekává se, že soud vysloví s návrhem souhlas, ovšem s podmínkami.

V centru pozornosti je také dvoudenní zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které začíná dnes. Investoři čekají, zda bankéři přijmou nějaká nová opatření na podporu ekonomiky. Ve hře je stále i třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE), není ale reálné očekávat, že k němu Fed sáhne už tento týden.

Trh Nasdaq během obchodování rovněž zpevňoval, později ale začal klesat v reakci na pokles kurzu akcií společnosti Apple. Akcie klesaly navzdory tomu, že se očekává příchod nového telefonu iPhone. Apple jej patrně ukáže už dnes.

Na devizových trzích se pozornost zaměřila na euro, a to právě díky očekávanému verdiktu ústavního soudu v Německu. Naopak na dolar působilo předpokládané spuštění třetího kola QE, které by oslabilo hodnotu měny. Vliv ale mělo i sdělení ratingové agentury Moody's, která upozornila, že by mohla Spojeným státům odejmout nejvyšší rating.

Euro k dolaru si připsalo 0,8 procenta a dostalo se na 1,2858 USD. Pohybuje se tak nejvýše od května. Přitom ještě na konci července bylo euro na zhruba dvouletém minimu a dotklo se kurzu 1,2042 USD. Za méně než dva měsíce tak zpevnilo zhruba o sedm procent. Vůči japonskému jenu dolar 0,7 procenta odepsal a klesl na 77,74 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK