Americká vláda na záchraně AIG vydělá přes 15 miliard dolarů

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. září (ČTK) - Americká vláda prodala další balík akcií obří pojišťovny American International Group (AIG). Tu v roce 2008 zachránila před bankrotem a postupně do ní napumpovala až 182,3 miliardy dolarů (asi 3,5 bilionu Kč). Ministerstvo financí uvedlo, že transakce bude pro daňové poplatníky nakonec výrazně zisková a do státní pokladny by měla přinést zisk 15,1 miliardy dolarů (asi 290 miliard Kč).

Vláda už před pár dny oznámila, že prodá akcie AIG za zhruba 18 miliard dolarů. To je zdaleka největší balík akcií, jakého se z AIG dosud zbavila. Podíl vlády se tak snížil z 53,4 procenta na zhruba 21,5 procenta. S postupným odprodejem akcií se počítalo, překvapivá je ale rychlost, jakou vláda zvolila.

Nově se vláda zbaví akcií za dalších asi 2,7 miliardy dolarů. Její podíl v AIG se tak sníží až na 15,9 procenta. V jednu chvíli přitom vláda držela až 80 procent akcií AIG.

Ministerstvo se před listopadovými prezidentskými volbami zbavuje podílů v AIG a dalších firmách, které vláda za krize podpořila penězi daňových poplatníků. Republikáni na to rádi poukazují, prezident Barack Obama si tudíž musí připravit podmínky, aby mohl rozhodnutí svého úřadu před voliči obhájit.

Oficiálně ale vláda popírá, že by prodej akciových podílů nějak souvisel s volbami. Někteří činitelé AIG ale v minulých týdnech naznačili, že podle jejich názoru vláda z AIG úplně vycouvá do roku 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK