Německý ústavní soud posvětil záchranný fond eurozóny i pakt EU

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Rozhodl tak dnes Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. Stanovil ale k těmto nástrojům pro boj s dluhovou krizí podmínky. Pro záchranný fond to nicméně znamená, že bude moct začít fungovat.

 

Německo je poslední zemí eurozóny, která Evropský stabilizační mechanismus, jak se fond se 700 miliardami eur (přes 17 bilionů Kč) nazývá, ještě neratifikovala. Bez přistoupení Německa nemohl ani začít pracovat.

Německý parlament vznik ESM stejně jako smlouvu o rozpočtové odpovědnosti schválil na konci června. Okamžitě je ale u ústavního soudu napadli jejich odpůrci, kteří tvrdí, že tato opatření jsou v rozporu s německým ústavním pořádkem a porušují práva německého parlamentu.

Soud v Karlsruhe však dnes zamítl jejich požadavek na vydání předběžného opatření, které prezidentu Joachimu Gauckovi zakáže příslušné zákony podepsat. Podmínil to však mimo jiné tím, že záruky Německa v ESM nepřekročí nyní plánovaných 190 miliard eur (4,7 bilionu Kč).

Fiskální pakt, který kromě Británie a Česka podepsaly všechny zbývající vlády EU a zavázaly se v něm dodržovat pravidlo vyrovnaných nebo přebytkových rozpočtů, může vstoupit v platnost po ratifikaci 12 ze 17 státy eurozóny. Zatím ho přijalo 11 zemí, ale jen sedm členů měnové unie.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK