Koruna je k euru nejsilnější za rok, k dolaru pod 19 Kč/USD

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. září (ČTK) - Koruna dnes dopoledne dál posílila a před 11:00 posunula svá roční minima k euru na 20,36 Kč/EUR. K dolaru překonala hranici 19 korun a obchoduje se na 18,90 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. Na finančních trzích po ranní nervozitě převážil optimismus po kladném verdiktu německého ústavního soudu o ESM.

Spolkový ústavní soud v Karlsruhe dnes rozhodl, že Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Stanovil sice některé podmínky, ty se ale zdají relativně měkké. Pro záchranný fond to nicméně znamená, že bude moct začít fungovat.

"Hrozby v podobě referenda a podobně se tedy nenaplnily. Reakce trhů je pozitivní, euro k dolaru posiluje na 1,2890 USD/EUR. Středoevropské měny měly ráno tendenci mírně ztrácet, i zde je však vidět pozitivní vliv," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Návrh Evropské komise, aby Evropská centrální banka převzala dohled nad všemi bankami v eurozóně, a udělala tak první významný krok směrem k bankovní unii, podle Vlka velký rozruch nepřinesl. Pro trh je podle něj příznivá dohoda EU a MMF, že zmírní podmínky pomoci Portugalsku. "To vyvolává očekávání měkkého přístupu také v případě Řecka. Co se týče nových dat, průmyslová výroba eurozóny, která má vyjít dopoledne, by neměla s trhy nijak výrazně hýbat," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK