Pražská burza po dvou poklesech roste přes půl procenta

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. září (ČTK) - Pražská burza se dnes dopoledne připojila k úlevě po rozhodnutí německého ústavního soudu a po dvou poklesech v řadě roste. Hlavní index PX si v 11:15 polepšil o 0,67 procenta na 959,8 bodu, a to především díky ziskům obou bank, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Okolní burzy se po rozhodnutí německého ústavního soudu ohledně ústavnosti evropského dlouhodobého záchranného fondu ESM a fiskálního paktu také drží v zeleném.

K růstu pražské burzy přispívají hlavní měrou akcie bank, když akcie Erste Bank přidávají přes dvě procenta na 445 korun a akcie Komerční banky si připisují přes půl procenta na 3883 Kč. Akcie Erste Bank jsou podle Pavola Mokoše z Patria Direct na nejvyšší úrovni od konce března.

Evropská komise dnes ústy svého předsedy José Barrosa navrhla, aby Evropská centrální banka převzala dohled nad všemi bankami v eurozóně, a udělala tak první významný krok směrem k bankovní unii. Společný dohled by měl začít fungovat v lednu příštího roku, Česka se přímo netýká.

Nejvíce naopak oslabují akcie developera Orco. "Propadají třetím dnem v řadě, když během posledních devíti dnů oslabují již poosmé," uvedl Mokoš. Dnes dopoledne odepisují 3,5 procenta poté, co tato developerská společnost zveřejnila novou akcionářskou strukturu po směně dluhu za akcie.

U úterních závěrečných hodnot se dnes dopoledne držely akcie obou energetik, ČEZ a NWR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK