Akcie v EU pokračují v růstu, povzbudil je verdikt soudu

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. září (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě po ranním zaváhání navázaly na růst z předchozích dnů. Podpořil je hlavně verdikt německého ústavního soudu, který podle očekávání zamítl námitky proti záměru, aby se Německo podepsalo pod fiskální pakt Evropské unie a přijalo i stálý záchranný fond eurozóny (ESM).

Panevropský index FTSEurofirst 300 kolem 11:00 přidával 0,6 procenta a pohyboval se blízko 1114 bodů. Ocitl se tak na novém maximu od loňského července. Indikátor přitom zahajoval v mírném záporu. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování pouze na burzách v eurozóně, vzrostl o 0,7 procenta na 2577 bodů.

Ústavní soud v Karlsruhe oznámil, že Německo může rozpočtový pakt i fond ESM ratifikovat, pokud je schopno zaručit, že bez souhlasu parlamentu Německo nezvýší svůj finanční příspěvek k ESM. Obecně se tedy má za to, že v aktivaci protikrizových opatření nestojí nic v cestě.

"Trh očekával, že to bude schváleno s určitými podmínkami a zdá se, že přesně tak to také je," uvedl analytik Kevin Lilley z finanční společnosti Old Mutual Asset management. "Pokud jsem si všiml, tak ty podmínky žádným překvapením nejsou," dodal.

Aktivace Evropského stabilizačního mechanismu, jak zní celý název fondu ESM, je nezbytnou podmínky k tomu, aby mohla svůj plán realizovat Evropská centrální banka (ECB). Ta je připravena intervenovat na trhu dluhopisů, aby pomohla snížit náklady na obsluhu dluhu nejslabším zemím eurozóny, což je nyní hlavně Itálie a Španělsko.

Prudce vzhůru se vydaly akciové trhy v Miláně, Madridu a Frankfurtu. Zatímco index italské burzy FTSE MIB po verdiktu německého soudu přidával až 1,7 procenta na 16.504 bodů, index madridské burzy Ibex 35 si připisoval až 1,8 procenta na 8076 bodů. Později ale oba indikátory zisky výrazně omezily. Německý index DAX přidával více než 1,3 procenta na 7410 bodů, zisky ale později také zmírnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK