Vláda přerušila jednání o energetické a surovinové koncepci

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. září (ČTK) - Vláda dnes na dva týdny přerušila jednání o aktualizaci státní energetické koncepce, která v příštích letech spoléhá na větší využití jaderné energie. Přerušila rovněž jednání o surovinové politice ČR, podle které by se v budoucnu mohly prolomit těžební limity uhlí. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády. Oba materiály silně kritizovali ekologové a zástupci sektoru obnovitelných zdrojů.

Jádro má po dostavbě Temelína a Dukovan podle nové energetické koncepce pokrýt více než polovinu výroby elektřiny, naopak dožívající uhelné elektrárny mají být postupně odstavovány. Koncepce také počítá s výrazným omezením podpory obnovitelných zdrojů energie.

Nová energetická koncepce má vytýčit směr, jakým se česká energetika bude ubírat v příštích 20 až 30 letech. Materiál se již připravuje několik let a doznal řadu změn pod různými ministry průmyslu a obchodu. Různé podnikatelské skupiny se také snažily v rámci koncepce prosadit své zájmy. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je hlavním smyslem koncepce modernizovat českou energetiku a zajistit bezpečné dodávky energií za přijatelné ceny pro domácnosti i průmysl.

Citlivou otázku prolomení těžebních limitů uhlí se zabývá takzvaná surovinová koncepce ČR. Podle ní Česko vydrží do roku 2035 bez prolomení limitů. Pak ale podle materiálu bude nutné využít uhlí za limity, aby byla zachována funkčnost teplárenského systému. Kroky nezbytné k přípravě využití části uhelných zásob za dnešními limity je podle dokumentu nutné podniknout nejpozději do roku 2016.

Proti možnosti prolomení limitů se bouří ekologové a také obyvatelé dotčených oblastí. Odpůrci těžby dnes před vládou demonstrovali. Surovinová koncepce uvažuje také o otevření nových uranových nebo zlatých dolů.

Obnovitelné zdroje by podle nové energetické koncepce měly být v budoucnu využívány na základě vlastní konkurenceschopnosti vůči ostatním zdrojům. Finanční podpora obnovitelných zdrojů, která v posledních letech výrazně zdražila elektřinu, by měla být od roku 2014 ukončena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK