Řecko má příští týden zahájit privatizaci sázkového podniku OPAP

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. září (ČTK) - Řecko zahájí příští týden proces privatizace státního sázkového monopolu OPAP. Oznámila to dnes řecká privatizační agentura HRADF. Podle nedávného vyjádření jejího šéfa to bude prakticky jediná privatizace v zemi v letošním roce. Atény slíbily mezinárodním věřitelům, že už letos získají z prodeje státního majetku miliardy eur.

"Zasedání rady HRADF, které se uskuteční 19. září, se bude zabývat zahájením mezinárodního tendru na prodej 29 procent akcií v OPAP," uvádí se ve sdělení agentury. OPAP je jedno z největších veřejně obchodovaných sázkových společností v Evropě. Vláda v ní vlastní 34 procent a ovládá její vedení.

Šéf privatizační agentury Kostas Mitropulos v červenci agentuře Reuters řekl, že Řecko v letošním roce zprivatizuje pouze OPAP a jednu budovu v Aténách. Získá tak mnohem méně peněz, než plánované tři miliardy eur (přes 73 miliard Kč).

Atény si na tento rok původně naplánovaly privatizaci například plynárenské společnosti DEPA, provozovatele sítě plynovodů DESFA nebo energetické společnosti Hellenic Petroleum. Nová řecká vláda pod vedením konzervativců slíbila zaměřit se právě na a privatizaci a zpoždění vysvětluje letošními opakovanými volbami a nedořešenými administrativními překážkami.

Příští rok už by Řecko mělo přistoupit k prodeji velkých podniků, jako je elektrárenská společnost DEI, vodárenská EYDAP nebo poštovní společnost ELTA. V plánu je i prodej železnice, letišť či nemocnic.

Loni Řecko získalo z prodeje státního majetku jen 1,6 miliardy eur, z toho polovinu prodejem nových licencí pro OPAP na provozování sázek. V letošním roce se Atény s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodly na cíli získat tři miliardy eur. Řecko původně mělo plán zajistit si privatizací do roku 2015 až 50 miliard eur, po velmi pomalém začátku programu se ale plán omezil na 19 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK