Pražská burza dnes v souladu s trhy posílila o více než procento

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. září (ČTK) - Pražská burza se dnes připojila k růstu na většině evropských akciových trhů, který podpořilo rozhodnutí německého soudu ohledně ústavnosti evropského dlouhodobého záchranného fondu ESM a fiskálního paktu. Hlavní index PX po dvou předchozích poklesech po sobě výrazně posílil o 1,14 procenta na 964,3 bodu, a to především díky ziskům obou bank a telekomunikačního operátora Telefónica. Vyplývá to z výsledků burzy.

Na výrok soudu, kterým schválil vznik evropského záchranného fondu a rozpočtového paktu, podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky reagovaly v Evropě pozitivně především finanční emise. Dalším milníkem pro trhy podle něj bude výsledek čtvrtečního zasedání americké centrální banky (Fed), od nějž optimisté očekávají schválení nového kola opatření na podporu ekonomiky.

Akcie Erste Group Bank stouply o 2,94 procenta na 448 korun a akcie Komerční banky si připsaly 0,96 procenta na 3898 korun. Své výrazné předchozí ztráty částečně umazaly cenné papíry Telefóniky, dnes posílily o rovná dvě procenta na 387,90 koruny.

Akcie developera Orco, které dnes ztrácely nejvýrazněji z předních emisí, jsou od vydání nových akcií 3. září podle analytiků Komerční banky pod prodejním tlakem. Dnes prohloubily své historické minimum o 3,80 procenta na 36,94 koruny.

Komerční banka dnes zvýšila doporučení pro Orco na "držet" z "prodat" a stanovila cílovou cenu na 1,75 eura (zhruba 43 Kč). "Společnost prochází výrazným ředěním kapitálu v důsledku restrukturalizace vydaných dluhopisů. Konverze dluhopisů pomohla stabilizovat finanční situaci Orka, ale také omezila budoucí růstový potenciál," uvedla banka.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance byl dnes opět patrný nezájem investorů o zástupce energetiky. Akcie elektrárenské skupiny ČEZ klesly o 0,27 procenta na 742 korun a akcie těžařské NWR klesly o 0,45 procenta na 89 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK