Akcie v USA díky rozhodnutí německého soudu rostly, euro posílilo

13.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech ve středu posílily. K růstu přispělo rozhodnutí německého ústavního soudu, které uvolnilo cestu pro vznik záchranného fondu eurozóny. Odpoledne však trhy část zisků smazaly, protože investoři jsou obezřetní před dnešním oznámením nové měnové politiky centrální banky USA (Fed).

 

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 9,99 bodu, tedy 0,07 procenta, na 13.333,35 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o tři body, čili 0,21 procenta, na 1436,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 9,79 bodu, neboli 0,32 procenta, na 3114,31 bodu.

 

Spolkový ústavní soud dnes rozhodl, že Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny (ESM) a fiskální pakt Evropské unie. Dokončení ratifikace ESM ale podmínil zárukami, že německé garance ve fondu nepřekročí nynější výši a že němečtí poslanci budou dostatečně informováni o jeho činnosti. Uvolnila se tím přesto cesta k tomu, aby fond na podporu zemí postižených dluhovou krizí mohl začít fungovat.

 

Pozornost se nyní soustředí na rozhodnutí Fedu. Mnoho ekonomů a investorů očekává, že Fed přijde s novými kroky na podporu ekonomiky a podle některých by mohl přijít i s třetím kolem kvantitativního uvolnění měnové politiky.

 

Akcie Applu stouply o 1,39 procenta. Firma představila nový iPhone 5. Sociální síť Facebook posílila o 7,7 procenta díky rozhovoru s generálním ředitelem Markem Zuckerbergem, který naznačil, že firma se nyní hodlá zaměřit na služby v mobilech.

 

Euro ve středu posilovalo a k dolaru se dostalo nejvýše za čtyři měsíce. Zájem o euro způsobilo rozhodnutí německého ústavního soudu, euru však pomáhá i očekávání dalších stimulačních kroků od Fedu.

 

V závěru obchodování euro stouplo o 0,3 procenta na 1,2894 USD, když během dne vzrostlo až na 1,2936 USD, nejvýše od poloviny května. K jenu posílilo o půl procenta na 100,38 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se zvýšil o 0,1 procenta na 77,84 JPY. Ke koši šesti hlavních měn však dolar klesl na 79,522 bodu, nejníže za čtyři měsíce, napsala agentura Reuters.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK