Japonské akcie před oznámením Fedu rostly, euro posílilo

13.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie dnes posílily a uzavřely těsně pod psychologicky důležitou hranicí 9000 bodů. Na trhu roste očekávání, že centrální banka USA (Fed) dnes představí nové kroky na podporu růstu americké ekonomiky. Rostly hlavně přepravní firmy a dodavatelé Applu. Index Nikkei stoupl o 0,4 procenta na 8995,15 bodu.

 

Měnový výbor Fedu dnes končí své dvoudenní zasedání. Trhy čekají, že vzhledem k posledním slabým statistickým údajům z USA Fed přistoupí k dalším krokům na stimulaci ekonomického růstu. Spekuluje se o tom, že by mohl přijít s třetím kolem kvantitativního uvolnění měnové politiky, které by dále podpořilo akcie, avšak oslabilo dolar vůči jenu, což by ohrozilo japonské vývozce.

 

Nejlépe si dnes vedly přepravní společnosti, jejichž index stoupl o 5,5 procent. Vysoké zisky si připsaly také dodavatelé součástek pro iPhony firmy Apple. Americký gigant ve středu představil svůj nejnovější chytrý telefon.

 

Euro se v Asii drželo blízko čtyřletého maxima, kam stouplo ve středu v reakci na rozhodnutí německého ústavního soudu, který schválil ratifikaci trvalého záchranného fondu eurozóny. Evropské měně mírně pomohly i výsledky nizozemských parlamentních voleb, podle kterých vyhrály proevropské strany. Dnes by mohlo zisky eura zvýšit rozhodnutí Fedu.

 

Euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2926 USD. K jenu euro mírně vzrostlo na 100,45 JPY ze středečních newyorských 100,38 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 77,72 JPY, napsala agentura Reuters.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK