SOCR vyzval obchodníky, aby zastavili prodej podezřelého alkoholu

13.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) vyzývá všechny obchodníky, aby zastavili prodej alkoholických nápojů, u kterých není zřejmé, z jakého zdroje pocházejí nebo jejich označení vzbuzuje jakékoliv pochybnosti o zdravotní nezávadnosti. Svaz, jehož členy jsou téměř všechny velké obchodní řetězce v tuzemsku, o tom dnes ČTK informoval v tiskové zprávě. Vláda po sérii otrav metylalkoholem ve středu plošně zakázala prodej tvrdého alkoholu ve stáncích, a to až do odvolání. Intoxikaci už podlehlo 17 lidí, dalších 24 je hospitalizováno.

 

Poslední opatření vlády SOCR plně podporuje. "Domníváme se ale, že tok informací o zákazu prodeje rozlévaného alkoholu je nedostatečný. S ohledem na závažnost situace by bylo namístě daleko větší zapojení Policie ČR, popřípadě městské policie, která by nejen kontrolovala dodržování nařízení vlády, ale rovněž informovala provozovny, ke kterým se informace nedostala," uvedl prezident svazu Zdeněk Juračka.

Juračka ale nesouhlasí s případným plošným zákazem prodeje tvrdého alkoholu v maloobchodu, ke kterému by úřady mohly přistoupit v případě neúspěšného pátrání po zdroji vzniku a šíření závadného a životu nebezpečného alkoholu. "Pokud by k něčemu takovému mělo dojít, bylo by potřeba zvážit všechny důsledky, aby toto opatření nebylo kontraproduktivní. Myslím tím to, že v případě 'nouze' se alkoholu lačný zákazník může začít obracet na tzv. garážový prodej, který je zcela nekontrolovatelný!" dodal Juračka.

Případný zákaz prodeje lihovin v kamenných obchodech by výrobcům lihovin způsobil ztráty na tržbách v řádech stovek milionů korun. O další desítky milionů by přišel stát na spotřební dani a ostatních odvodech, uvedl šéf největší české likérky Stock a prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík. Stát podle něj ze spotřební daně z legálních lihovin denně inkasuje zhruba 18 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK