Ceny ropy po pondělním propadu dál mírně klesají

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně klesaly a navazovaly na pondělní propad. Pozornost investorů se nyní přesouvá od podpůrných kroků centrálních bank ke slabé globální ekonomice a ropný trh ovlivnily i signály zvyšování těžby v Saúdské Arábii.

Cena severomořské ropy Brent klesla v 15:47 SELČ o 35 centů na 113,44 dolaru za barel. V pondělí ztratila téměř tři dolary a v jednu chvíli se propadla až na 111,60 USD. Americká lehká ropa WTI oslabila o tři čtvrtě dolaru na 95,85 dolaru za barel.

Pondělní propad nastal poté, co v pátek ropa pod vlivem podpůrných opatření centrálních bank USA a eurozóny završila sedmidenní sérii vzestupu. Brent v pátek stoupla až na 117,95 USD za barel, nejvýše od počátku května.

Ropu dnes oslabovaly celkově nepříznivé vyhlídky světové ekonomiky a zprávy o zvýšené těžební aktivitě Saúdské Arábie. Zdroj z ropného průmyslu arabských zemí Perského zálivu agentuře Reuters řekl, že Rijád nyní těží kolem deseti milionu barelů denně, což je nejvyšší tempo za několik desetiletí. Dodal, že většina zemí ropného kartelu OPEC si přeje cenu ropy kolem 100 dolarů za barel.

Ropu nadále podporují protiamerické demonstrace a násilnosti, které trvají od výročí teroristických útoků na USA z 11. září 2001 a jejichž záminkou se stal film zesměšňující proroka Mohameda. Nadále je také znát vliv pokračujících sporů mezi západními zeměmi a Íránem o teheránský jaderný program.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 113,44 113,79 New York - Nymex WTI říjen 95,85 96,62

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK