Co týden dal? Z krize se dostaneme za deset let

18.01.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ratingová agentura Fitch tento týden uvedla, že nejhorší část dluhové krize v Evropě již skončila. Současně ale také upozornila, že cesta z krize zabere většinu tohoto desetiletí. Další události týdne naleznete v pravidelném přehledu.

Pokud vás zajímá, co nás čeká v příštím roce ohledně změn v legislativě, důchodů, daní, pojištění, cen energií apod., navštivte stránku Novinky a změny v roce 2013.

Posledních 7 dní ve světě

Světoví lídři dokázali v mnoha částech světa zabránit hospodářskému kolapsu, neznamená to ale, že globální ekonomika má to nejhorší za sebou. Naopak je nutné se postarat o to, aby se nejistota dál neprohlubovala. Ve svém prvním letošním vystoupení ke stavu globální ekonomiky to řekla výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.
Více informací

Ratingová agentura Fitch varovala, že by mohla snížit úvěrový rating Spojených států z nejvyšší možné úrovně AAA, pokud se tamní politici nedokážou dohodnout na zvýšení dluhového stropu.
Více informací

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil o 37.000 na pětileté minimum 335.000 osob. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva práce.
Více informací

Evropský parlament schválil přísnější pravidla pro fungování ratingových agentur v Evropské unii. Agentury například budou smět zveřejňovat nevyžádané ratingy států jen v určených termínech. Europoslanci si od nových pravidel slibují, že zvýší transparentnost a sníží spoléhání investorů na ratingové známky.
Více informací

Prodej aut v zemích Evropské unie v prosinci meziročně klesl o 16,3 procenta na 799.407 vozů. To je nejhlubší propad od října 2010 a nejvýraznější prosincový pokles od roku 2008. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V závěru roku tak pokračoval trend poklesu, který začal už před rokem a čtvrt. V České republiky prodej aut klesl o 14,9 procenta na 12.784 vozů.
Více informací

Ratingová agentura Moody's Investor Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti třem největším kyperským komerčním bankám hlouběji do spekulativního pásma. Důvodem je nejistota kolem jednání země o finanční pomoci se zahraničními věřiteli. Agentura rovněž varovala před dalším snížením.
Více informací

Průmyslová produkce v listopadu meziměsíčně poklesla v eurozóně i v Evropské unii shodně o 0,3 procenta, informoval novináře Evropský statistický úřad (Eurostat). Jde o třetí meziměsíční propad v řadě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, snížil v listopadu schodek na dvě miliardy korun. Výsledek ovlivnil schodek bilance výnosů, oznámila to Česká národní banka. V říjnu běžný účet vykázal schodek 16,1 miliardy Kč.
Více informací

Prodej nových bytů v Praze v loňském roce vzrostl meziročně o 2,5 procenta, a překonal tak rekord z předchozího roku. Zatímco v roce 2011 se v hlavním městě prodalo 4562 bytů, loni to bylo 4720 bytů. Vyplývá to z analýzy společnosti Skanska Reality, kterou poskytla ČTK.
Více informací

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v prosinci zpomalily meziroční růst na 1,2 procenta po listopadovém zvýšení o 1,6 procenta. Meziměsíčně klesly o 0,3 procenta. Meziročně rostly i ceny v zemědělství. U stavebních prací a tržních služeb naopak klesly. Oznámil to Český statistický úřad.
Více informací

Tempo růstu objemu poskytnutých úvěrů dále klesá a během listopadu se snížilo na 2,2 procenta z říjnových 2,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace. Úrokové sazby většiny úvěrů rovněž klesly a kopírovaly tak snižování sazeb ze strany ČNB, uvedla asociace.
Více informací

Více než polovina českých akciových společností má listinné akcie na majitele, což skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA). Anonymní akcie jsou často spojovány s korupčním jednáním a praním špinavých peněz.
Více informací

Pokračující dluhová krize v eurozóně a globální ekonomická krize přiměly stavební experty z odborného sdružení Euroconstruct ke zhoršení výhledu evropského stavebnictví pro letošní rok. Černá prognóza se týká také České republiky. Vyplývá to z nejnovější prognózy Euroconstructu, kterou ČTK poskytla jeho členská firma ÚRS Praha.
Více informací

Vláda podpořila poslanecký návrh zákona, který zpřísňuje podmínky pro obchod s pohonnými hmotami a snaží se zamezit daňovým únikům. ČTK o tom informoval jeden z předkladatelů zákona poslanec Jiří Rusnok (LIDEM). Norma například stanoví, že obchodníci budou muset pro získání licence složit kauci 20 milionů korun. Výši kauce ale kritizuje Společenství čerpacích stanic ČR (SČS), které ji označuje za likvidační pro kapitálově slabší podniky.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU