Dolar po propadu maloobchodních tržeb v USA klesl vůči jenu

12.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes po zprávě o překvapivém propadu tržeb amerických obchodníků klesl k jenu a vzdálil se tak dřívějšímu čtyřletému maximu. Údaje o poklesu maloobchodních tržeb v USA vyvolaly obavy, že americká centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice, aby tak podpořila tamní ekonomiku.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že tržby obchodníků v USA v březnu klesly o 0,4 procenta oproti předchozímu měsíci. To by mohlo signalizovat, že růst americké ekonomiky by mohl na konci čtvrtletí polevit.

Dolar dnes během obchodování vyskočil až na 99,8 JPY, tedy do blízkosti čtvrtečního čtyřletého maxima, pak ale klesl na 99,05 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,7 procenta na 129,65 JPY a vzdálilo se tak více než tříletému maximu vůči japonské měně, kterého dosáhlo ve čtvrtek.

Podle analytiků by oslabení dolaru vůči jenu mělo být jenom krátkodobé a překonání hranice 100 JPY za dolar je jen otázkou času. Dolar po většinu tohoto týdne posiloval vůči jenu poté, co japonská centrální banka (BOJ) minulý týden přišla s opatřeními na podporu japonské ekonomiky, kterými chce skoncovat s vleklou deflací. Guvernér BOJ Haruhiko Kuroda dnes řekl, že banka již podnikla všechny nutné kroky a pokusí se nyní snížit nestabilitu na trhu s japonskými vládními dluhopisy, kterou program masivního uvolňování měnové politiky vyvolal.

Euro dnes k dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3075 USD. Podle expertů se trhy soustředí na výsledek dnešního setkání ministrů financí Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK