Oživení ekonomiky se odkládá, průmysl i stavebnictví klesly

07.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Očekávané oživené české ekonomiky se odkládá nejméně na druhou polovinu letošního roku. Uvedli to analytici v reakci na čísla, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Z těch vyplývá, že průmyslová výroba v březnu meziročně zrychlila pokles na šest procent, stavební výroba klesla meziročně o 20,6 procenta a přebytek zahraničního obchodu klesl na 32,3 miliardy Kč.

"Čísla v každém případě dále snížily naděje na to, že recese v české ekonomice v prvním kvartále skončila. Vyhlídky pro další vývoj v klíčovém odvětví tuzemské ekonomiky jsou smíšené. Na jednoznačný signál k dlouhodobému oživení si v každém případě budeme muset ještě nějakou dobu počkat," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Na meziroční pokles průmyslové produkce mělo největší vliv snížení výroby motorových vozidel. "Výhled pro nadcházející měsíce zůstává nepříznivý, a to zejména kvůli globálním potížím automobilového průmyslu. Z českého pohledu je varující zejména klesající trend registrací aut v Německu i v EMU jako celku," upozornil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Ke špatnému výsledku stavebnictví podle statistiků přispělo mimo jiné chladné počasí, které omezilo práce na některých stavbách. Negativně na stavebnictví podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše působí i zmenšující se objem veřejných zakázek zejména u dopravní infrastruktury. "Firmy jsou nuceny propouštět, zavedly přísná úsporná opatření a negenerují zisky, které znamenají příjmy do státního rozpočtu. Točíme se v kruhu, ze kterého může pomoci jenom stát," dodal.

Přebytek zahraničního obchodu klesl meziročně o 4,1 miliardy na 32,3 miliardy korun. "Na první pohled pozitivní čísla skrývají fakt, že rekordní přebytek obchodní bilance je více dílem výraznějšího poklesu dovozu než růstu vývozu," upozornil předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Obrat k lepším číslům a povzbuzení českého exportu by podle něj mohl přijít až v letních měsících. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů totiž meziročně klesly, vývoz o 7,1 procenta a dovoz o 6,5 procenta.

"Dnešní špatná čísla jen dokreslují celkový obrázek ekonomiky, jejíž tempo se dlouho pohybuje kolem nuly. Na tomto se však v nejbližší době nic nezmění," uvedl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK