Dow Jonesův index zaznamenal nejprudší týdenní nárůst od ledna

13.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. září (ČTK) - Americké akcie dnes posílily, a Dow Jonesův index tak zaznamenal nejprudší týdenní nárůst od ledna. Pozornost trhu se nyní soustředí na blížící se zasedání americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index se dnes zvýšil o 0,5 procenta na 15.376,06 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,3 procenta na 1687,99 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,2 procenta na 3722,18 bodu, napsala agentura AP. Za celý týden si Dow Jonesův index připsal tři procenta. To představuje nejvýraznější nárůst od prvního týdne v letošním roce.

Podle průzkumu agentury Reuters mezi analytiky Fed příští týden pravděpodobně ohlásí snížení nákupů dluhopisů o deset miliard dolarů měsíčně. V současnosti banka podporuje ekonomiku nákupem dluhopisů až za 85 miliard dolarů měsíčně. "Řada investorů před zasedáním Fedu zaujala vyčkávací postoj," uvedl analytik Frank Davis ze makléřské společnosti LEK Securities.

Na devizovém trhu zůstal kurz dolaru vůči euru kvůli nejistotě před zasedáním Fedu bez výraznějších změn. V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o pouhých 0,05 procenta na 1,3304 USD, napsala agentura Reuters.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK