Berlín prý zkoumá, jak dokončit bankovní unii i bez změny smluv

14.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 14. září (ČTK) - Německo pracuje na plánu, který by umožnil dokončit v eurozóně bankovní unii i bez nutnosti měnit stávající smlouvy o EU. Podle agentury Reuters to uvedli nejmenovaní unijní činitelé. Bankovní unie, o které na neformální schůzce ve Vilniusu jednali i ministři financí Evropské unie, je jedním z nejambicióznějších projektů od zavedení jednotné evropské měny. Otevírání a změny základních smluv o EU by jej ale mohly zkomplikovat.

Berlín zatím trval na tom, že pokud má 28 členských států EU přesunout rozhodování o záchraně nebo likvidaci krachujících bank na evropskou úroveň, musí změnit základní unijní smlouvu. To by znamenalo průtahy a další politická rizika. Eurozóna ale bankovní unii potřebuje, aby opět získala důvěru a obnovila systém poskytování úvěrů. Bankovní unie by také mohla zabránit opakování dluhových krizí, připomíná Reuters.

Německé "kancléřství připravuje řešení na dobu po německých volbách. Pracují na tom společně s činiteli eurozóny," uvedl nejmenovaný zdroj zapojený do vyjednávání. Vláda v Berlíně údajně uvažuje o několika scénářích. Výběr plánu však zřejmě bude na vládě, která vzejde z německých voleb, které se budou konat 22. září. Podle jednoho bruselského činitele je díky návrhu šance na řešení do konce roku, i když postoje zúčastněných stran se zatím různí.

Šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem dnes prohlásil, že debata o chystaném úřadu pro likvidaci nebo restrukturalizaci bank v eurozóně bude pokračovat intenzivněji po německých volbách. Věří přitom, že kompromisu se podaří dosáhnout do konce roku.

Ministři financí EU dnes ve Vilniusu zároveň vyzvali k lepší globální koordinaci boje proti daňovým únikům. Brusel je podle komisaře pro daně, celní unii, audit a boj s podvody Algirdase Šemety odhodlán prosazovat přísnější pravidla pro automatické sdílení bankovních informací. Daňové podvody a přeshraniční daňové uniky firem údajně stojí Evropskou unii kolem bilionu eur (téměř 26 bilionů Kč) ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK