Ceny zahraničního obchodu v červenci meziročně zpomalily pokles

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Ceny zahraničního obchodu v červenci zpomalily meziroční pokles. Vývozní ceny se snížily o 0,3 procenta a dovozní ceny klesly o procento. Největší vliv na vývozní ceny měl pokles cen polotovarů a u dovozu snížení cen minerálních paliv, ceny potravin vzrostly téměř o osm procent. Proti červnu vývozní ceny vzrostly o 0,4 procenta a dovozní o 0,5 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Ceny polotovarů u vývozních cen meziročně klesly o 1,3 procenta. Z významnějších skupin se nejvíce snížily ceny ostatních surovin o 5,5 procenta a ceny minerálních paliv o 4,6 procenta. Rostly ceny průmyslového spotřebního zboží, a to o 1,4 procenta. Mírně vzrostly také ceny chemikálií, strojů a dopravních prostředků.

U dovozních cen klesly ceny minerálních paliv meziročně o 6,2 procenta. Z významných skupin nejvíce klesly ceny ostatních surovin o 8,4 procenta, chemikálií o 1,3 procenta, polotovarů o 0,8 procenta a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,4 procenta. Nejvíce rostly ceny nápojů a tabáku, a to o 9,4 procenta. Stouply také dovozní ceny potravin, meziročně o 7,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK