Analytici: Politika Fedu se po Summersově kroku asi moc nezmění

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 16. září (ČTK) - Odchod Lawrence Summerse z klání o křeslo příštího šéfa americké centrální banky (Fed) zvyšuje pravděpodobnost, že nynější politika Fedu bude v příštích několika letech pokračovat. To znamená, že ústup od programu levných peněz bude pomalý a pozvolný. Tvrdí to analytici, které dnes citoval server ekonomického listu The Wall Street Journal.

Lawrence Summers byl považován za favorita na post guvernéra Fedu. Kandidaturu ale v neděli nečekaně stáhl. Bývalý šéf ekonomických poradců Bílého domu narážel na ttvrdý odpor mezi členy americké Demokratické strany, což snižovalo jeho šance na potvrzení jeho jmenování do čela Fedu v americkém Kongresu.

Pochybnosti v minulosti vyvolala například Summersova podpora deregulace na finančních trzích v době, kdy ve vládě prezidenta Billa Clintona vedl ministerstvo financí. Podle některých komentátorů právě tento krok přispěl k rozpoutání úvěrové a finanční krize let 2007 až 2009.

Další dva přední kandidáti na post šéfa Fedu jsou nynější viceguvernérka Fedu Janet Yellenová a bývalý viceguvernér Donald Kohn. Oba jsou architekty programů Fedu po vypuknutí finanční krize v roce 2008 a podporují politiku, kterou prosazuje současný guvernér banky Ben Bernanke. Tato politika spočívá v rozsáhlém nákupu dluhopisů a snaze udržet nízké úrokové sazby s cílem podpořit americkou ekonomiku.

Summers byl mezi možnými kandidáty na funkci guvernéra Fedu relativně velkou neznámou. Ve Fedu nikdy nepracoval a o svých názorech na politiku banky veřejně nemluvil. Nebylo tedy jasné, zda by mohl pokračovat v přístupu, který uplatňuje Bernanke.

"Mělo se za to, že kdyby se Summers dostal do Fedu, podpůrnou americkou politiku by pravděpodobně odstraňoval rychleji, "upozornil podle agentury Reuters analytik Sam Tuck ze společnosti ANZ v novozélandském Aucklandu. "Rozsah nejistoty se zmenšil," sdělil podle WSJ bývalý ekonom Fedu Stephen Oliner.

Trhy si Summersův krok odstoupit z klání o nového šéfa Fedu vysvětlily jako signál k rizikovějším obchodům. Asijské akcie zamířily mírně vzhůru a například akcie v Hongkongu se ocitly na nejvyšší úrovni za posledních 17 týdnů. Americký dolar naopak oslabil a ke koši hlavních měn se dnes dostal nejníže za čtyři týdny.

Řada investorů se kloní k názoru, že příští šéf Fedu bude éru levných peněz prodlužovat více, než by to činil Summers. Jako nejpravděpodobnější kandidátkou na Bernankeho křeslo mnoho z nich teď vnímá Yellenovou. Obama by se ale ještě mohl rozhodnout pro takzvaného černého koně, podotýká WSJ. Mohl by jím být například bývalý ministr financí Timothy Geithner, ačkoliv ten podle zdrojů Reuters o funkci stále nemá zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK