Harmonizovaná inflace na Slovensku zpomalila na 1,4 procenta

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. září (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v srpnu zpomalila tempo na 1,4 procenta z 1,6 procenta v červenci. Zvolnila tak třetí měsíc po sobě a byla na nejnižší hodnotě od konce roku 2010. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Analytici odhadovali, že harmonizovaná inflace se udrží na červencové úrovni. V meziměsíčním srovnání ceny zboží a služeb na Slovensku podle metodiky EU v srpnu klesly o 0,2 procenta, v červenci se snížily o 0,1 procenta. Ke zpomalení tempa inflace přispěly kromě jiného nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Podle dříve zveřejněných údajů sestavených na základě národní metodiky inflace v srpnu na Slovensku zvolnila na 1,3 procenta. To je rovněž nejnižší hodnota od závěru roku 2010.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Případné rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK