Na demonstraci v Ostravě očekávají horničtí odboráři silnou účast

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 16. září (ČTK) - Silnou účast očekávají horničtí odboráři na demonstraci za zachování pracovních míst a slušnou mzdu, kterou svolali na úterních 15:10 do Ostravy. Jenom ze šachet v ostravsko-karvinském revíru by mělo přijet 1000 lidí, řekl dnes ČTK předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

"Zatím mám zprávy ze šachet, odkud přijede 20 autobusů plus nějaké osobní automobily, takže jenom ze šachet by to mělo být 1000 lidí. Když ještě připočtu kolegy z Mostecké uhelné, ostatní odborové svazy a občany, počítám, že Prokešovo náměstí zaplníme," řekl Pytlík.

Demonstranti se sejdou na parkovišti pod fotbalovým stadionem Bazaly, odkud sejdou na Bohumínskou ulicí. Kousek půjdou po ní, pak vyjdou po nájezdu na Českobratrskou ulici a přes most Pionýrů na křižovatku se Sokolskou třídou. Odbočí doprava a po pár desítkách metrů dorazí na Prokešovo náměstí, na němž v Nové radnici sídlí vedení města. V budově na protější straně náměstí ještě donedávna sídlilo vedení těžební firmy, to se ale v rámci úsporných opatření přestěhovalo do Karviné na Důl Darkov.

Kvůli špatným hospodářským výsledkům a vývoji na trhu s uhlím dělá firma řadu úsporných opatření. Mimo jiné chce prodat společnost OKK Koksovny, připravuje prodej nebo útlum Dolu Paskov. Smluvním zaměstnancům firma snížila mzdy, propustila 250 administrativních pracovníků a postupné snižuje počet pracovníků dodavatelských firem z 4200 na 2500.

Odboráři už od loňského srpna vyjednávají s vedením společnosti o nové kolektivní smlouvě, s posledním vývojem jsou ale velmi nespokojeni. Návrh zaměstnavatele, který chce zachovat současnou výši dělnických mzdových tarifů, ale zároveň omezit přídavky na dovolenou a Vánoce (takzvané třinácté a čtrnácté platy) nebo příspěvky na pojištění, odbory zamítly.

Zatímco kolektivního vyjednávání se účastní za odbory kolem deseti lidí, demonstrace je podle Pytlíka způsob, jak mohou svoji vůli projevit všichni zaměstnanci. "Je to legální a normální cesta, jak zaměstnanci a občané řeknou, že tady něco není v pořádku. Zaměstnavatel i vlastník by měli vnímat, že už je to za hranicí únosnosti a že je třeba to řešit. Uvidíme, jak budou reagovat," řekl odborový předák. Pokud podle něj zaměstnavatel neúnosnost situace vnímat nebude, budou muset odboráři použít další prostředky, krajním z nich by mohla být i stávka.

OKD zaměstnává zhruba 13.000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37.149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.283 korun měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK