Americké akcie po Summersově rezignaci výrazně rostou

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden silným růstem. Wall Street podobně jako burzy v Asii a Evropě reaguje na to, že o funkci šéfa centrální banky USA (Fed) se nebude ucházet Lawrence Summers, který by nynější extrémně uvolněnou měnovou politiku USA utahoval zřejmě rychleji než jiní kandidáti.

Dow Jonesův index posílil kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) o jedno procento na zhruba 15.535 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,9 procenta a byl na 1703 bodech. Index technologického trhu Nasdaq se pohyboval kolem 3736 bodů s přírůstkem 0,4 procenta.

Ekonom a bývalý ministr financí Summer v neděli překvapivě odstoupil z klání o funkci šéfa Fedu, která se uvolní v únoru příštího roku. Jeho krok podpořil očekávání, že Fed by mohl v podpůrné měnové politice pokračovat delší dobu, protože experti Summerse vnímali spíše jako zastánce rychlejšího omezování dosavadního velkorysého nalévání peněz do ekonomiky. Politika Fedu výrazně přispěla k silnému letošnímu růstu amerických akcií.

Dalšími dvěma předními kandidáti na post šéfa Fedu jsou především nynější viceguvernérka Fedu Janet Yellenová a bývalý viceguvernér Donald Kohn. Oba jsou architekty programů Fedu po vypuknutí finanční krize v roce 2008 a podporují nynější rozsáhlé nákupy dluhopisů a udržování prakticky nulových úrokových sazeb v zájmu podpory americké ekonomiky.

Trh podpořily i údaje o vývoji americké průmyslové výrobě. Ta v srpnu vzrostla o 0,4 procenta díky silnému oživení ve zpracovatelském sektoru, který díky vyšší výrobě aut vykázal nejrychlejší růst za posledních osm měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK