ČR je stále ve skluzu v čerpání peněz z EU, dosud má třetinu

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Česká republika je stále ve skluzu v čerpání peněz z fondů EU. Evropská komise ke 4. září certifikovala projekty za 275,7 miliardy korun, což je 34,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v současném programovém období 2007 až 2013 k dispozici. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl. Právě tuto sumu přitom úřad považují za skutečně vyčerpané dotace.

Domácí příjemci dostali ke stejnému datu proplaceno celkem 456,7 miliardy korun, což je 57,4 procenta připravené částky. Za poslední měsíc tak na účtech úspěšných žadatelů přibylo dalších 9,7 miliardy korun. Úřady dosud rozhodly o poskytnutí evropských peněz na 44.430 projektů za celkem 694,9 miliardy korun. To je 87,4 procenta peněz připravených pro aktuální programové období.

"Čerpání prostředků není uspokojivé. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) proto u řady programů zavedlo krizové řízení. Tato agenda je také pravidelným bodem jednání porady ekonomických ministrů," prohlásil ministr Lukl.

Za hlavní problémy, proč je ČR v čerpání evropských peněz ve skluzu, vedení resortu považuje příliš složitou strukturu operačních programů, složitost metodiky, která na začátku programového období dokonce zcela chyběla, či vysokou fluktuaci pracovníků jak řídících rad, tak i v jednotlivých Regionálních operačních programů.

"Velké problémy jsou také v projektovém řízení příjemců a kvalitě zadávacího řízení. Zpoždění způsobuje také časté odvolávání a dlouhé lhůty u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)," dodal ministr Lukl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK