ZEW: Důvěra investorů v ekonomiku Německa nejvyšší za tři roky

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 17. září (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v září vzrostla víc, než se čekalo, a dosáhla nejvyšší úrovně za více než tři roky. K růstu přispěly lepší vyhlídky v eurozóně. Dnešní výsledky průzkumu ekonomického institutu ZEW jsou vítanou zprávou pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, která před nedělními volbami v zemi usiluje o přízeň voličů.

Index ekonomické nálady tento měsíc vzrostl na 49,6 bodu ze srpnových 42 bodů a dosáhl nejvyšší úrovně od dubna 2010. Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že index tento měsíc stoupne na 46 bodů.

"Experti na finanční trhy se nadále domnívají, že německá ekonomika stále nabírá na rychlosti," uvedl podle Reuters prezident institutu ZEW Clemens Fuest. Důvěra expertů se zvýšila především díky lepším ekonomickým vyhlídkám pro celou eurozónu, poznamenal.

Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí dostala z vleklé recese. Hrubý domácí produkt zemí s eurem vykázal proti předešlým třem měsícům růst o 0,3 procenta. Hrubý domácí produkt eurozóny vykázal proti předešlým třem měsícům růst o 0,3 procenta. Pro Německo to byla velmi příznivá zpráva, protože eurozóna má na jeho celkovém vývozu podíl asi 40 procent.

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi ale v pondělí upozornil, že proces zotavování ekonomiky zemí platících eurem zůstává slabý, zatímco míra nezaměstnanosti se stále drží vysoko.

Údaje institutu ZEW se zakládají na průzkumu u 260 analytiků a investorů z období od 2. září do 16. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK