Objem bankovních úvěrů stoupl v červenci o 3,7 pct na 2,4 bil.Kč

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl na konci července meziročně o 3,7 procenta na 2,42 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům klesl o 0,9 procenta procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 3,7 procenta, a to především díky hypotečním úvěrům, jejichž objem se zvýšil o 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

"Úvěry na bydlení a hypoteční úvěry jsou i nadále hlavními oblastmi růstu. Mezi nefinančními podniky vede z hlediska objemu úvěrů sektor utilit, mírný nárůst zaznamenaly ještě velkoobchod a maloobchod a zpracovatelský průmysl. Celkový objem počtu úvěrů podnikům ovšem o necelé procento klesl," komentoval náměstek výkonného ředitele ČBA Jan Matoušek.

Trend záporné dynamiky úvěrů podnikům potvrdila i statistika nových úvěrů, kdy za prvních sedm měsíců roku bylo poskytnuto o 2,6 procenta úvěrů méně než ve stejném období loni.

V případě úvěrů obyvatelstvu je vývoj nových úvěrů pozitivní. Ke konci července letošního roku poskytly banky o téměř 26 procent více nových úvěrů na spotřebu, nové úvěry na nákup bytových nemovitostí zaznamenaly v meziročním srovnání nárůst o 18,4 procenta. Těchto temp růstu bylo dosaženo díky pokračující velké oblibě produktů konsolidace a refinancování spotřebitelských závazků.

Průměrné nominální sazby z nových úvěrů poskytnutých podnikům v červenci klesly u úvěrů kontokorentních, revolvingových a pohledávek z karet na 2,68 procenta, u ostatních úvěrů stouply na 2,14 procenta. Průměrné úrokové sazby z nových úvěrů domácnostem na spotřebu se zvýšily na 14,1 procenta a u úvěrů na nákup bytových nemovitostí stouply na 3,37 procenta.

V červenci mírně klesl podíl klasifikovaných úvěrů, tedy těch, jež jsou 30 a více dní po termínu splatnosti. Nyní tyto úvěry činí deset procent celkového počtu úvěrů. Stagnaci na necelých šest procent zaznamenaly úvěry v selhání, upozornil Matoušek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK