Rusko sníží dodávky ropy Bělorusku ve 4. čtvrtletí o 42 procent

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. září (ČTK) - Rusko sníží dodávky ropy do Běloruska ve čtvrtém čtvrtletí o 42 procent. Podle agentury Reuters to vyplývá z vývozního pánu ruského provozovatele ropovodů Transněfť. Moskva se rozhodla omezit dodávky ropy Minsku poté, co Bělorusko před třemi týdny zatklo šéfa předního ruského producenta potaše Uralkalij.

Podle plánu vývozu dodá Rusko běloruským rafineriím prostřednictvím ropovodů v říjnu až prosinci 3,1 milionu tun ropy ve srovnání s objemem 5,3 milionu tun, který se původně plánoval na třetí čtvrtletí. Transněfť dnes také uvedl, že kvůli opravám potrubí se v září sníží dodávky do Běloruska o 233.000 tun.

Snížení dodávek ropy ve čtvrtém čtvrtletí poprvé signalizoval na konci srpna ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Ten řekl, že Rusko dodá v tomto roce běloruským rafineriím jen 18,5 milionu tun ropy namísto požadovaných 23 milionů tun.

Rusko se rozhodlo srazit dodávky ropy a také výrazně omezit dovoz vepřového masa z Běloruska poté, co Minsk zadržel šéfa Uralkalij Vladislava Baumgertnera a obvinil jej ze zneužití postavení v souvislosti s krachem společného rusko-běloruského podniku na prodej potaše. Spor opět otřásl vztahy mezi oběma v zásadě spřízněnými zeměmi.

Uralkalij, který je největším světovým producentem uhličitanu draselného (potaše), vyvážel od roku 2005 tuto klíčovou přísadu umělých hnojiv společně s běloruským státním podnikem Belaruskalij. Spolupráci ale v červenci náhle ukončil a obvinil běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že umožnil běloruským firmám exportovat potaš samostatně.

Běloruští policisté Baumgertnera obvinili ze způsobení škod v řádu asi dvou miliard korun. Minsk také vydal mezinárodní zatykač na spoluvlastníka koncernu, ruského miliardáře a senátora Sulejmana Kerimova, který unikl zatčení tím, že se nedostavil na schůzku s běloruským premiérem v Minsku. Úřady také zvažují možnost konfiskace majetku a aktiv ruské firmy, a to i v zahraničí.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko počátkem září zrušil vývozní clo na potaš, aby podpořil vývoz této suroviny po rozpadu obchodního kartelu s firmou Uralkalij. Ta kontrolovala dvě pětiny celosvětového trhu potaše v hodnotě 20 miliard dolarů (přes 390 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK