Více než 1000 horníků se sešlo na demonstraci v Ostravě

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 17. září (ČTK) - Více než 1000 horníků se dnes v Ostravě sešlo na demonstraci nazvané Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. Ke stadionu Bazaly, kde byl sraz, dorazily ze šachet ostravsko-karvinského revíru dvě desítky autobusů, další demonstranti přijeli osobními auty. Moravskoslezské horníky přijeli podpořit zástupci Mostecké uhelné a odborových svazů. Nad hlavami drželi transparenty s nápisy Bakalo, už jsme ti vydělali dost! či Zavřený důl už nikdo neotevře. Po 15:00 se demonstranti vydali na Prokešovo náměstí, kde si vyslechnou proslovy.

Horníkům se nelíbí situace, jaká v poslední době panuje v těžební firmě OKD. Kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím dělá firma výrazná úsporná opatření. Horníkům chce například omezit přídavky na dovolenou a Vánoce (takzvané 13. a 14. platy) nebo příspěvky na pojištění. Smluvním zaměstnancům firma snížila mzdy, propustila 250 administrativních pracovníků a postupně snižuje počet pracovníků dodavatelských firem - z 4200 jich zbude jen 2500. Společnost chce prodat firmu OKK Koksovny a mluví se i o útlumu Dolu Paskov, kde pracuje zhruba 3000 lidí.

OKD zaměstnává zhruba 13.000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37.149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.283 korun měsíčně. O nové kolektivní smlouvě vyjednávají odboráři s vedením OKD už od loňského srpna, zatím se ale ke shodě neblíží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK