Americké akcie dál rostou, trh čeká na rozhodnutí Fedu

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování dál mírně rostly, investoři ale čekají na středeční výsledek dvoudenního zasedání tamní centrální banky (Fed). Dnešní údaje o vývoji inflace už ale naznačily, že Fed bude omezovat svou podporu ekonomiky jen pomalu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,3 procenta na 15.540 bodů. Širší index S&P 500 stoupl stejným tempem na 1703 bodů, index technologického trhu Nasdaq se pohyboval kolem 3736 bodů s přírůstkem 0,5 procenta.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech zpomalily v srpnu růst na minimálních 0,1 procenta a meziroční inflace klesla na 1,5 procenta z červencových dvou procent. Meziroční inflace cenového jádra ale stoupla na 1,8 procenta, což bylo maximum za pět měsíců. Údaje naznačily, že Fed bude moci zahájit omezování stimulace, ale bude v tom postupovat pomalu, neboť inflace zůstává příliš nízko.

V pondělí hlavní indexy výrazně rostly v reakci na to, že o funkci šéfa centrální banky se nebude ucházet Lawrence Summers. Ten by uvolněnou měnovou politiku pravděpodobně utahoval rychleji než jiní kandidáti. Místo něj tak prezident Barack Obama s největší pravděpodobností do funkce šéfa Fedu navrhne viceguvernérku Fedu Janet Yellenovou, která je známá jako zastánkyně uvolněné měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK