Americké akcie dál rostly, čeká se, že Fed zasáhne jen mírně

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americké akcie v úterý navázaly na pondělní vzestup dalšími přírůstky. Investoři předpokládají, že centrální banka (Fed) dnes oznámí jen mírné omezení svých kroků na podporu ekonomiky a v tomto duchu trh interpretoval i nové údaje o vývoji inflace v USA. Wall Street podpořil i ústup obav investorů z vojenského úderu proti Sýrii.

Dow Jonesův index v závěru obchodování posílil o 0,23 procenta na 15.529,73 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,42 procenta na 1704,76 bodu. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,75 procenta a uzavřel na 3745,70 bodu.

Měnový výbor Fedu zahájil v úterý dvoudenní zasedání, na němž diskutuje, do jaké míry omezí své nákupy dluhopisů, jimiž tlačí dolů dlouhodobé úrokové sazby. Řada investorů předpokládá, že šéf Fedu Ben Bernanke dnes oznámí snížení těchto nákupů o deset miliard na 75 miliard dolarů měsíčně.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech zpomalily v srpnu růst na minimálních 0,1 procenta a meziroční inflace klesla na 1,5 procenta z červencových dvou procent. Meziroční inflace cenového jádra ale stoupla na 1,8 procenta, což bylo maximum za pět měsíců. Naznačilo to, že Fed bude moci zahájit omezování stimulace, ale bude v tom postupovat pomalu, protože inflace zůstává stále příliš nízká.

V pondělí hlavní indexy výrazně rostly v reakci na to, že o funkci šéfa centrální banky se nebude ucházet Lawrence Summers. Ten by uvolněnou měnovou politiku pravděpodobně utahoval rychleji než jiní kandidáti. Místo něj tak prezident Barack Obama s největší pravděpodobností do funkce šéfa Fedu navrhne viceguvernérku Fedu Janet Yellenovou, která je zastánkyní uvolněné měnové politiky.

Kurz eura na devizovém trhu zpevnil s podporou údajů o silném růstu důvěry investorů v německou ekonomiku. Americký dolar byl všeobecně slabší, protože razantnější omezení podpůrných nákupů dluhopisů se od Fedu nečeká.

Ke konci dne euro vůči dolaru vzrostlo o 0,2 procenta na 1,3357 USD. Dolar proti koši měn oslabil o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK