Energetická koncepce bude schválena nejdřív počátkem roku 2014

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Vláda schválí Státní energetickou koncepci nejdřív na začátku příštího roku. Dnes to na Žofínském fóru řekl ředitel sekce energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Gebauer. Podle něj bude schválení dokumentu, který už loni předkládal do vlády tehdejší ministr Martin Kuba (ODS), předcházet mimo jiné i jednání se sousedními státy a domácí veřejné projednávání.

Vláda loni v listopadu vzala koncepci na vědomí a rozhodla, že před konečným schválením bude nutné projednat dopady koncepce na životní prostředí. Gebauer dnes řekl, že MPO už dostalo vypracovaný posudek od externí firmy, ten bude muset, stejně jako celou koncepci, posoudit ministerstvo životního prostředí.

Před konečným schválením koncepce se k ní budou moct vyjádřit čeští občané i sousední státy. Podle Gebauera už projevily zájem o projednávání koncepce Rakousko, Německo i Slovensko. Gebauer uvedl, že od rychlosti těchto jednání se bude odvíjet i termín konečného rozhodnutí o koncepci. Za nejvíc optimistický termín označil začátek příštího roku.

Koncepce obsahuje plány na vývoj české energetiky v příštích 25 letech. Dokument počítá s dalším rozvojem jaderné energetiky a s útlumem výroby elektřiny z uhlí. Měl by se také stabilizovat podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě, aby podpora takových zdrojů nebyla zátěží pro průmysl. Počítá také s mírným nárůstem využití zemního plynu v tuzemské energetice.

Návrh koncepce kritizují ekologické organizace. Podle nich dokument dostatečně nepracuje s možnostmi energetické efektivity a nevede k dost výraznému omezení emisí oxidu uhličitého. Ekologové také kritizují předpokládaný rozvoj jaderné energetiky a výraznější roli energetického využívání odpadu.

Koncepci v minulosti kritizoval i předseda Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Podle něj je návrh překonaný ještě před svým vlastním schválením, protože od jeho vypracování došlo na energetickém trhu k turbulentním změnám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK