Růst německé ekonomiky napřesrok podle institutů prudce zrychlí

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. září (ČTK) - Tempo růstu německé ekonomiky v příštím roce prudce zrychlí, a to zejména díky stoupajícím spotřebitelským výdajům. Vyplývá to z prognóz, které dnes zveřejnily německé výzkumné instituty DIW a RWI spolu s bankovní asociací BdB.

Oba instituty předpokládají, že v letošním roce německý hrubý domácí produkt stoupne o 0,4 procenta. V příštím roce počítá DIW se zrychlením růstu na 1,7 procenta, podle RWI růst napřesrok dosáhne dokonce 1,9 procenta.

Asociace BdB předpověděla, že hospodářský růst v příštím roce zrychlí na 1,7 procenta z letošních 0,6 procenta. Prognózy předpokládají, že spotřebitelskou poptávku v Německu podpoří příznivý vývoj zaměstnanosti, stoupající mzdy, pomalý růst cenové hladiny a nízké úrokové sazby.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil eurozónu. Loni ale prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se však pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí již hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK