Pražská burza znovu mírně klesla, akcie NWR přidaly skoro 6 pct

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Pražská burza dnes neudržela dopolední růst a stejně jako v úterý mírně klesla. Hlavní index PX odepsal 0,25 procenta na 975,47 bodu hlavně kvůli zlevnění dnes nejvíce obchodovaných akcií energetické firmy ČEZ. Cenné papíry těžební společnosti NWR po oznámení o plánu uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku vzrostly o téměř šest procent. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Podle analytiků index PX kolísal kolem úterní závěrečné hodnoty. "I středeční obchodování se na pražské burze neslo ve stínu vyčkávací taktiky na výstup z dnes končícího dvoudenního zasedání americké centrální banky," podotkl Josef Kohout z Patria Finance.

Akcie ČEZ odepsaly 0,81 procenta na 511,80 koruny, vliv na celkový pokles burzy měly podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky také ztráty telekomunikační firmy Telefónica. Její cenné papíry dnes ubraly 0,67 procenta na 311,90 koruny.

Akcie NWR rostly v očekávání snížení nákladů a při spekulacích, že vláda by mohla spolufinancovat postupné zavírání Dolu Paskov, uvedl Kohout. Emise dnes zpevnila o 5,88 procenta na 36 korun, přechodně přitom stoupla na úroveň 39 Kč. "Na NWR se zobchodovaly téměř dva miliony kusů akcií a z tohoto pohledu se akcie těžařské společnosti staly nejaktivnějším titulem dne," doplnil Kohout.

Z bankovních akcií Komerční banka zpevnila o třetinu procenta na 4261 korun, Erste Bank naopak ztratila 0,13 procenta na 608,20 koruny. Analytici Commerzbank dnes pro Erste stanovili doporučení "redukovat" a cílovou cenu 23 eur (zhruba 594 Kč).

Po úterním oznámení o neplánované odstávce výroby etylénu ve společnosti Unipetrol RPA v Záluží u Litvínova dnes cenné papíry Unipetrolu stagnovaly na 171,50 Kč.

Objem transakcí s akciemi na pražské burze byl dnes opět podprůměrný, mírně přesáhl 550 milionů korun. Denní průměr obchodů za poslední rok je přitom 742 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK