Ceny ropy po zprávě o vývoji jejích zásob v USA rostly

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. září (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes zastavila původní pokles a vydala se vzhůru. Trhy tak reagovaly na zprávu o vývoji zásob ropy v USA. Investoři ale zároveň čekají na výsledek dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed), po kterém by Fed podle očekávání mohl omezit měsíční nákupy dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku.

Cena ropy Brent krátce před 17:00 stoupla asi o čtvrt dolaru na 108,40 USD za barel. V předešlé seanci přitom zlevnila na nejnižší úroveň za více než měsíc. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu stoupla o 80 centů na více než 106,20 USD za barel.

Cena Brentu se přitom během dne snižovala. Na její pokles mělo vliv počínající oživení dodávek této suroviny v Libyi, kde dělníci tento týden obnovili produkci na jednom z největších polí. Dodávky by se měly zvýšit až na 450.000 barelů denně. Je to ale stále hluboko pod předválečnou úrovní 1,6 milionu barelů denně. Nepokoje a stávky v zemi srazily v posledních týdnech těžbu na zhruba desetinu této úrovně.

Cenový propad ale Brent zastavil po zprávě amerického Úřadu pro energetické informace (EIA). Podle ní zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 4,4 milionu barelů.

Investoři očekávají, že Fed dnes oznámí začátek ústupu od extrémně uvolněné měnové politiky, která podporovala růst cen akcií i komodit. Výraznější omezení stimulační politiky by přitom podle expertů mohlo pro ceny ropy představovat nebezpečí a urychlit výprodej.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 108,43 108,19 New York - Nymex WTI říjen 106,23 105,42

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK