Americká vláda snížila podíl v General Motors na sedm procent

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. září (ČTK) - Americká vláda v období od května do září prodala přes 110 milionů akcií největší domácí automobilky General Motors, za které utržila více než 3,8 miliardy dolarů (73,5 miliardy Kč). Snížila tak svůj podíl v podniku na 7,3 procenta. Vyplývá to z údajů tamního ministerstva financí. Vládě tak nyní zbývá 101 milionů akcií automobilky, které chce prodat do konce března.

Vláda v roce 2009 získala v GM podíl 60,8 procenta v rámci záchrany automobilky, na kterou vynaložila 49,5 miliardy dolarů (dnes více než 957 miliard Kč) z peněz daňových poplatníků. Z těchto peněz zatím získala zpět zhruba 35,4 miliardy dolarů.

Prodej zbývajícího podílu v GM by vládě podle současné tržní ceny vynesl dalších asi 3,7 miliardy dolarů. Vláda by tak na záchranně podniku celkově prodělala přes deset miliard dolarů, podotýká agentura Reuters.

Představitelé ministerstva financí nicméně upozorňují, že cílem záchrany nebyl finanční zisk, ale ochrana pracovních míst. Automobilka se díky reorganizaci, kterou financovala vláda, vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK