Americké akcie před očekávaným oznámením Fedu mírně klesaly

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americké akcie v polovině dnešního obchodování mírně klesaly. Investoři čekají na výsledek dvoudenního zasedání tamní centrální banky (Fed), od něhož očekávají, že Fed začne omezovat podpůrnou měnovou politiku. V jejím rámci do americké ekonomiky od počátku globální finanční krize v roce 2008 napumpoval biliony dolarů.

Dow Jonesův index po poledni newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,3 procenta na 15.480 bodů. Širší index S&P 500 klesal o 0,2 procenta na zhruba 1700 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq se pohyboval o 0,2 procenta níže a byl na zhruba 3739 bodech.

Ukazatele vývoje americké ekonomiky nedávno naznačily, že stav ekonomiky se zlepšuje, což Fed přimělo k úvahám program nákupu dluhopisů omezit. Teď jich nakupuje až za 85 miliard dolarů (asi 1,6 bilionu Kč) měsíčně.

Akcie přepravní společnosti FedEx během dopoledne přidávaly až čtyři procenta. Firma dnes oznámila nečekaně dobrý čtvrtletní zisk, který připsala nižším nákladům.

Mnoho analytiků předpokládá, že Fed své nákupy dluhopisů omezí o deset až 15 miliard dolarů. Jiní se ale rozhodli nespekulovat a raději počkat až na oficiální sdělení Fedu.

"Trhy se snaží zjistit, jaký teď bude směr," upozornil podle agentury AP analytik Joshua Mahoney ze společnosti Alpari. Díky podpůrné politice Fedu se totiž v minulých měsících zvyšovaly ceny akcií a většiny komodit, dolar naopak oslaboval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK