Nezaměstnanost na Slovensku v srpnu klesla na 13,7 procenta

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v srpnu činila 13,7 procenta, a proti červenci se tak snížila o 0,29 procentního bodu. Podle serveru webnoviny.sk o tom dnes novináře informoval generální ředitel slovenského ústředí práce Marián Valentovič.

Pokles míry nezaměstnanosti je větší než odhady analytiků. Ti v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že míra nezaměstnanosti dosáhne 14 procent, tedy prakticky stejné úrovně jako v červenci.

Slovenské úřady práce na konci minulého měsíce evidovaly zhruba 369.600 lidí, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání. V porovnání s koncem července je to pokles o skoro 7800 lidí.

Oproti loňskému srpnu ale míra nezaměstnanosti vzrostla o zhruba půl procentního bodu a počet evidovaných nezaměstnaných se zvýšil skoro o 13.200, uvedl server.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nadprůměrnou nezaměstnaností. Situace na tamním trhu práce se zhoršovala prakticky nepřetržitě od propuknutí globální ekonomické krize až do začátku letošního roku, kdy nezaměstnanost vystoupila na 14,8 procenta. To bylo nejvíce od jara 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK