Schodek běžného účtu USA klesl na téměř čtyřleté minimum

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. září (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance Spojených států klesl ve druhém čtvrtletí na téměř čtyřleté minimum a v poměru k výkonu ekonomiky byl nejnižší za posledních 15 let. Zasloužil se o to zejména růst amerického vývozu, oznámilo dnes ministerstvo obchodu USA.

Deficit běžného účtu, který je nejširším měřítkem obchodní bilance a zahrnuje i salda příjmů z investic a peněžních převodů, klesl proti prvnímu čtvrtletí o šest miliard na 98,9 miliardy dolarů (1,88 bilionu Kč). Byl to v běžných dolarech nejnižší schodek od třetího čtvrtletí 2009. V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) činil 2,4 procenta, což bylo podle agentury Reuters nejméně od roku 1998.

Americký vývoz stoupl proti prvnímu čtvrtletí o 0,9 procenta, což snížilo schodek v obchodu se zbožím. Ke zlepšení bilance přispěly i vyšší přebytky ve výměně služeb a v příjmech z investic.

Schodek běžného účtu USA je nyní výrazně pod rekordní úrovní 6,2 procenta HDP z konce roku 2005. Nominálně byl pak nejvyšší v roce 2006, kdy dosáhl 800,6 miliardy USD. Na jeho poklesu se podepsala následná hluboká recese, která v USA snížila poptávku po dováženém zboží. V loňském roce se deficit vlivem postupného oživování ekonomiky zvýšil o 1,9 procenta na 475 miliard dolarů a dosáhl nejvyšší úrovně od krizového roku 2008.

Výrazné snížení obchodního deficitu hrálo významnou roli ve zrychlení růstu největší světové ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Americký HDP vzrostl o 2,5 procenta, a jeho tempo se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK