Dolar po nečinnosti Fedu zůstal slabý, výrazně klesl japonský jen

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. září (ČTK) - Americký dolar zůstal dnes po překvapivé nečinnosti centrální banky USA (Fed) na sedmiměsíčním minimu vůči koši měn a výrazně kvůli rozhodnutí Fedu oslabil kurz japonského jenu. Fed ve středu zaskočil trhy, když rozhodl, že podpůrné nákupy dluhopisů zatím snižovat nebude.

Dolar proti koši měn ztratil ve středu 1,1 procenta a zaznamenal nejhlubší pokles za více než dva měsíce. Ve středu klesl až na 80,060 bodu, nejníže od února, a dnes odpoledne se pohyboval kolem 80,24 bodu. Dolar vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 1,3545 USD a ve středu spadl až na 1,3568 USD, nejníže za sedm a půl měsíce.

Fed odmítl snížit své nákupy dluhopisů z nynější měsíční úrovně 85 miliard dolarů, přestože trhy všeobecně čekaly jejich omezení o nejméně deset miliard dolarů. Fed také snížil odhad ekonomického růstu USA pro letošní a příští rok a odkázal na možné oslabování ekonomiky v důsledku utažené fiskální politiky a zvýšení napětí na úvěrovém trhu.

Krok Fedu výrazně posílil rizikovější aktiva jako akcie a některé měny , což naopak podkopalo japonský jen, k němuž se investoři uchylují v dobách nejistoty a potíží. Euro vůči jenu vyskočilo na maximum za tři a půl roku a dolar posílil o 1,3 procenta na 99,22 JPY. Jen byl tak slabý, že vůči švýcarskému franku, další bezpečné měně, se propadl na minimum za 23 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK