Ropu po silném růstu oslabily mírové výroky z Teheránu

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne oslabilo mírové vyjádření íránského prezidenta Hasana Rúháního. Ropa tak smazala část silných zisků, jichž dosáhla díky překvapivé nečinnosti americké centrální banky (Fed). Ta ve středu odmítla snížit své podpůrné nákupy dluhopisů, čímž zaskočila finanční trhy.

Cena severomořské ropy Brent v 16:50 SELČ klesla o zhruba dolar na 109,60 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu oslabila o 35 centů na kolem 107,70 USD. Ve středu večer oba typy ropy po rozhodnutí Fedu získaly více než dva dolary a vymanily se z minim za řadu týdnů.

Ropa dnes dopoledne dál rostla, podobně jako ostatní komodity a akciové trhy. Ty podpořilo, že Fed zatím nesníží své nákupy dluhopisů z nynější měsíční úrovně 85 miliard dolarů.

Trh později oslabil po výroku íránského prezidenta Hasana Rúháního, který na dotaz novinářů ohledně jeho postoje k Izraeli prohlásil, že jeho země nestojí o válku s žádným státem. Předtím Rúhání řekl, že Írán nikdy nebude vyrábět jaderné zbraně.

Tlak na trh se zmírnil i díky vývoji v Libyi. Tam se tento týden obnovila produkce na jednom z největších ropných polí v zemi a libyjský vývoz by se měl zvýšit až na 450.000 barelů denně, trojnásobek nedávného minima. Je to ale stále hluboko pod běžnou úrovní 1,6 milionu barelů denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,62 110,60 New York - Nymex WTI říjen 107,70 108,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK