Pražská burza dále oslabuje, akcie NWR padají o šest procent

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Pražská burza dopoledne oslabovala, hlavní index PX v 11:00 ztrácel 0,77 procenta na 966,18 bodu. Cenné papíry těžařské společnosti NWR klesly o dalších skoro šest procent. Výraznější pokles zaznamenaly také akcie elektrárenské firmy ČEZ a Komerční banky, které se dnes zařadí do panevropského indexu Stoxx Europe 600.

Podle Pavla Mokoše z Patria Direct západoevropské burzy procházejí mírným výběrem zisků inkasovaných ve čtvrtek díky nečekanému rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o pokračování podpory ekonomiky. "Hlavní evropské indexy si přesto drží více než procentní týdenní zisky. Středoevropské trhy rovněž odevzdávají část nedávných zisků," dodal Mokoš.

Akcie NWR po čtvrtečním propadu o téměř deset procent způsobeným rozhodnutím vlády nepomáhat finančně OKD dnes spadly, a to o 5,85 procenta na 30,60 koruny.

Třetím dnem v řadě dnes oslabují akcie ČEZ, které klesaly o 1,45 procenta na 495,20 koruny. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce po čtvrtečním největším propadu od poloviny dubna klesá o 0,15 procenta na 38,85 EUR/MWh, upozornil Mokoš.

Negativně na akcie ČEZ podle něj působí zprávy z Německa, kde vedení společnosti RWE navrhlo snížení dividendy vyplácené za letošní rok o 50 procent na jedno euro a pro další roky chystá změnu dosud tradičního výplatního poměru na méně atraktivní.

Bankovní tituly se dnes obchodují protichůdně. Zatímco akcie KB klesly o 1,48 procenta na 4189 korun, akcie Erste Group Bank posílily o 0,37 procenta na 622,80 koruny.

Cenné papíry KB a ČEZ budou budou do panevropského indexu Stoxx Europe 600 zařazeny po zakončení seance. Bude se jednat o historicky první zastoupení českých titulů v evropském indexu.

vrk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK