Americký dolar na závěr týdne mírně roste

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. září (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích mírně posiluje, a dále se tak vzdálil sedmiměsíčnímu minimu vůči koši měn. Investoři však jsou obezřetní vzhledem k nejistotě, kdy začne centrální banka USA (Fed) omezovat svůj stimulační program, a k blížící se bitvě o zvýšení stropu zadlužení v americkém Kongresu.

Kolem 19:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3529 USD a k jenu kleslo o 0,1 procenta na 134,47 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny na 99,41 JPY.

Jeden z představitelů Fedu James Bullard uvedl, že při příznivých ekonomických údajích by banka mohla rozhodnout o omezování stimulačního programu na říjnovém zasedání. Mnoho investorů je však opatrných vzhledem k šoku, které způsobilo středeční rozhodnutí měnového výboru Fedu, že stimulační program zatím omezovat nebude.

Nejistotu zvyšuje i blížícím se termín boje o zvýšení stropu zadlužení v USA. Dnes Sněmovna reprezentantů schválila zákon o financování federálních agentur do 15. prosince.

Investoři se nyní zaměří na nedělní volby v Německu. Stále není jisté, zda se současné kancléřce Angele Merkelové podaří udržet nynější koalici, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK