BCPP po čtyřdenním poklesu rostla, hlavně díky finančním titulům

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Pražská burza po čtyřdenním poklesu dopoledne rostla. Do 11:00 se index PX zvýšil o 1,07 procenta na 961,97 bodu. V zelených číslech jsou dnes zatím všechny tituly s výjimkou developera Orco, přičemž na klíčový index mají největší vliv finanční společnosti. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách burzy.

Akcie Erste Group, které patří Česká spořitelna, posílily o 1,41 procenta na 620,40 koruny. Komerční banka si připsala 1,09 procenta a její cenné papíry se momentálně obchodují za 4185 koruny. O více než procento rostly i akcie pojišťovny VIG.

Díky tomu pražská burza nekopíruje trend ostatních burz ve středoevropském regionu, které mírně oslabují. "Maďarský BUX ztrácí 0,05 procenta, polský WIG 20 odepisuje 0,4 procenta a rakouský ATX odevzdává 0,25 procenta," uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Velkými výkyvy prošly během dopoledne akcie těžařské společnosti NWR, mateřské firmy OKD. Ráno klesly o deset procent, ale ztráty pak smazaly a momentálně si připisují 6,62 procenta.

Šéf OKD Ján Fabián prohlásil, že prodej Ostravsko-karvinských koksoven OKK, který má pomoci finanční situaci firmy, bude dokončen ještě letos. NWR dnes navíc oznámila jmenování Petera Dormanna do pozice ředitele prodeje a marketingu společnosti. "Dormann má nést zodpovědnost za plnění strategického cíle NWR stát se do roku 2017 lídrem na trhu s koksovatelným uhlím v Evropě," upřesnil Mokoš.

Západoevropské burzy podle něj hledají v úvodu týdne směr. Negativně na ně totiž působí propad amerického Wall Streetu ze závěru pátečního obchodování, ale naopak pozitivní vliv má vítězství CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové v německých volbách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK