Koruna dopoledne oslabila, trh je nervózní před jednáním ČNB

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne kvůli nervozitě před čtvrtečním jednáním bankovní rady České národní banky oslabila proti pátku o pět haléřů na 25,89 Kč/EUR. Vůči dolaru před 11:20 ztratila jeden haléř na 19,15 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"V minulém týdnu jsme se dočkali několika komentářů centrálních bankéřů ohledně nutnosti dalšího změkčení měnových podmínek. Hrozba přímých intervencí tak zůstává nadále vysoká," uvedl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. Očekává, že koruna na slabších úrovních zůstane minimálně do čtvrtečního zasedání bankovní rady.

Na českou měnu mělo podle analytika Patria Online Tomáše Vlka negativní vliv také to, že předběžné výsledky indexů nákupních manažerů v průmyslu zaostaly za odhady v Německu, Francii i celé eurozóně. "Sílu reakce (koruny) přisuzujeme nervozitě před jednáním ČNB. Dobré zprávy o ekonomickém oživení totiž byly důležitým argumentem proti devizovým intervencím. Pokud by oživení ztrácelo dech, mohla by podpora pro uvolnění politiky narůst," doplnil Vlk.

Maďarský forint a polský zlotý vůči euru na rozdíl od koruny dopoledne stagnovaly. Euro k dolaru dolar po číslech z eurozóny lehce oslabilo na 1,352 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK