IATA zhoršila odhad letošního zisku aerolinek na 11,7 mld. USD

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. září (ČTK) - Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes zhoršilo odhad zisku světových leteckých společností na letošní rok o osm procent na 11,7 miliardy dolarů (zhruba 225 miliard Kč). Za zhoršením odhadu podle sdružení stojí zejména slabší růst v některých oblastech Asie a také další zpomalování poptávky po letecké nákladní přepravě. IATA zastupuje asi 200 leteckých společností.

Proti původní předpovědi z letošního června je nynější prognóza nižší o zhruba miliardu dolarů. Podle IATA předpověď odráží i růst cen ropy, k němuž přispěla krize ve vleklém syrském konfliktu. Spojené státy na přelomu srpna a září hrozily Sýrii vojenskou odvetou za chemický útok nedaleko Damašku. Napětí poněkud opadlo po zahraničním návrhu zlikvidovat syrské chemické zbraně. Sýrie totiž na návrh přistoupila.

"Situace v odvětví se nezlepšuje tak rychle, jak jsme předpokládali," uvedl podle agentury Reuters ředitel IATA Tony Tyler. Upozornil ale, že oproti zisku 7,4 miliardy dolarů za minulý rok je nynější prognóza nadále vyšší.

Na příští rok IATA předpokládá růst zisku na 16,4 miliardy dolarů. Spoléhá se na rostoucí optimismus podnikatelů a spotřebitelů a rovněž na stabilizaci světových cen ropy. Hlavní ekonom IATA ale upozornil, že kdyby se delší dobu zvyšovaly náklady na pohonné hmoty, mohlo by to nový odhad vývoje změnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK